Maltský a český prezident se rozcházejí v názoru na úspěšnost EU

Český prezident Václav Klaus se neshodl se svým maltským kolegou Edwardem Fenechem-Adamim v pohledu na úspěšnost Evropské unie. Zatímco maltský prezident považuje EU za úspěšný příběh, který postoupí ještě dál díky evropské ústavní smlouvě, Klaus poslední vývoj v EU za úspěšný nepovažuje; navíc cítí "nová nebezpečí".

Maltský prezident v úterý novinářům řekl, že v jeho zemi nebude se schválením ústavní smlouvy EU žádný problém, i kdyby se nepodařilo přesvědčit opozici. Klaus uvedl, že v ČR se názory na evropskou ústavu různí, což podle něj ukazuje, že to bude zřejmě komplikovanější proces než na Maltě. Rovněž se obává, že ústavní smlouva nepovede ke zlepšení osobních svobod a ekonomiky. Česká vláda uvažuje o tom, že by o euroústavě rozhodli lidé v referendu. Na Maltě, ležící ve Středozemním moři, to má být v parlamentu během několika měsíců.

Fenech-Adami je přesvědčen o tom, že EU zaznamenala v poslední době úspěchy jak v ekonomické, tak v sociální oblasti a že životní úroveň v členských zemích roste: "EU je úspěšný příběh - ekonomikou a svým rozvojem a také patrně sociálním vývojem. Není pochyb o tom, že členské země profitují, je to vidět na ekonomickém poli a na úrovni života ve všech členských zemích".

S tím, že EU zaznamenala úspěchy na ekonomickém poli, Klaus nesouhlasí. Podle něj mají někteří lidé jen sen, že EU je silnější, neboť ekonomický růst unie je podle něj každé desetiletí slabší. Klaus prohlásil, že EU ztrácí i vůči ostatním kontinentům: "Nevím, jestli je pravdou nebo pouze snem, že EU je obrovským úspěchem z hlediska ekonomického. Ekonomický růst je každé desetiletí slabší a slabší."

Klaus dále kritizoval bruselské ústředí EU za to, že se prý snaží řídit životy lidí centrálně. To je podle něj největší nebezpečí. Proto se bojí o svobodu lidí a demokracii. "Já cítím nová nebezpečí, která my, kteří jsme přecitlivělí díky komunistické minulosti, možná cítíme silněji než mnozí v Evropě," řekl.