Ministerstvo zahraničí udělilo ceny Gratias Agit, obdrželo ji 11 osobností

Cenu Gratias Agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí obdrželo 11 osobností. Kvůli koronavirové pandemii ocenění většina převezme na velvyslanectvích v zemích jejich působnosti. Přímo z rukou ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) ve čtvrtek v Černínském paláci cenu obdrželi choreografové a tanečníci Jiří Kylián a Ivan Liška. "Oba se zasluhují o dobré jméno České republiky v oblasti tanečního umění a propagují velkou měrou českou baletní a taneční školu a choreografii," uvedlo ministerstvo ke zmíněným dvěma oceněným na webu.

Kromě Kyliána, který působí v Nizozemsku, a ředitele Bavorského státního baletu v Mnichově Lišky obdrželi cenu Dana Bartáková z Mali, jež založila školu a školku v hlavním městě západoafrického státu Bamaku, profesor hudební vědy v Německu Michael Beckerman nebo lektorka češtiny a literatury a překladatelka ve Švédsku Tora Hedin.

Dalšími oceněnými jsou překladatel ve Francii Francois Hirsch, kulturní mecenáš a propagátor česko-španělského přátelství José Julio Moreno Baena či australský olympionik českého původu František Příhoda, který letos oslavil 100. narozeniny. Cenu Gratias Agit obdržela také Daniela Ryugo, profesorka katedry bohemistiky na Tokijské univerzitě mezinárodních studií, novinář a ředitel Dolnorakouského studia rozhlasové a televizní společnosti ORF Paul Twaroch a filmařka a ilustrátorka Ludmila Zeman působící v Kanadě.

Ocenění Gratias Agit uděluje ministerstvo zahraničí od roku 1997. Dostávají ho lidé bez ohledu na národnost, kteří se svou dlouhodobou činností nad rámec svých profesionálních povinností zasloužili o šíření dobrého jména ve světě a prohlubují zájem o Česko v zahraničí. Dosud cenu, ke které patří diplom a křišťálový glóbus, dostalo přes 300 lidí a organizací.