Ministr Lipavský udělil medaile Za zásluhy o diplomacii

Medaili „Za zásluhy o diplomacii“ udělil devíti osobnostem a čtyřem institucím ministr zahraničních věcí Jan Lipavský. Pro slavnostní akt si symbolicky vybral 17. listopad, kdy si Česko připomíná Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. V letošním roce se ministr zahraničních věcí rozhodl ocenit nejen výrazné osobnosti, ale i práci vojenských a policejních útvarů, které přispívají k ochraně českých diplomatů ve světě.

Medaile Za zásluhy o diplomacii letos obdržela například Helena Bambasová (in memoriam), průkopnice československé a české polistopadové diplomacie, náměstkyně několika ministrů zahraničí, výkonná ředitelka pražského summitu NATO, velvyslankyně v Nizozemsku, v Maďarsku a na Kypru. Dále José Ramón Brea Gonzáles (Dominikánská republika), který již 23 let úspěšně vede honorární konzulát České republiky v Santo Domingo.

Ocenění obržel i Pavel Bratinka - disident a diplomat,  jeden z duchovních otců Ústavy České republiky či Šimon Pánek, spoluzakladatel a výkonný ředitel naší nejvýznamnější nevládní humanitární organizace Člověk v tísni.