Ministr Škromach: Důchodová reforma by mohla být připravena do dvou let

Odborníci by mohli připravit konkrétní podobu návrhu důchodové reformy do roka či dvou let, pokud se podaří v první polovině roku 2005 najít politickou shodu na podobě reformy. Na pondělní konferenci připomínající 80 let sociálního pojištění to uvedl ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Pracovní skupina má nyní k dispozici čtyři varianty.

První předpokládá ponechání současného průběžně financovaného systému a změnu parametrů, například věku odchodu do důchodu, výše pojistného, poměru důchodu k předchozímu výdělku a rychlosti růstu důchodu. Další varianta počítá s připojištěním, které by výrazně podporoval stát. Třetí varianta předpokládá, že každý pojištěnec by měl svůj účet a sám by si stanovil dobu odchodu do důchodu. Čtvrtá varianta uvažuje o tom, že část platby pojistného by mohli lidé převést na kapitálové spoření. Takový systém však vyžaduje poměrně velké transformační náklady. Přistoupily k němu země, které si v době privatizace vytvořily značné finanční rezervy. Tuto variantu prosazují podle Škromacha finanční skupiny.

Ředitel odboru sociálního pojištění ministerstva práce Jiří Král na konferenci uvedl, že důchody spotřebovávají v současné době devět procent hrubého domácího produktu České republiky, což je ještě únosné. Pokud nezačne reforma důchodového systému a nebudou přijaty změny v nemocenském pojištění, v roce 2050 budou důchody vyžadovat již 15 procent HDP. To bude podle Krále pro ekonomiku neúnosné.