Ministr spravedlnosti píše premiérovi o případu katarského prince

Ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU) napsal premiérovi Jiřímu Paroubkovi (ČSSD) kvůli případu katarského prince Hámida bin Abdal Sáního. V dopise mu vysvětlil, že obsáhlý spis dosud nebyl přeložen do arabštiny, což znemožňuje zahájit vyšetřování a soudní proces v Kataru.

Katarské úřady na materiál čekají již půl roku, teprve potom mohou začít vyšetřovat Sáního český případ. Člen katarské královské rodiny byl v Česku nepravomocně odsouzen za sex se školačkami, ministr Němec ale rozhodl o předání případu do Kataru. Nyní je Sání ve své vlasti, která podle ministerstva spravedlnosti stíhání převzala. Sání prý složil kauci, proto není ve vazbě.

Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Petra Dimuna má Sání domácí vězení, byl mu odebrán pas a nesmí opustit Katar. "Tento stav trvá, je potvrzen 27. února náměstkem nejvyššího státního zástupce státu Katar. Soudní proces proběhne okamžitě poté, co bude katarské straně doručen překlad soudního spisu," uvedl Dimun. Překlad má být podle něj hotov do konce března.

Paroubek si minulý týden vyžádal od Němce informace k případu. Vadí mu, že po půl roce vydání do vlasti princ není vyšetřován. V úterý řekl, že v takových případech je třeba myslet "tři čtyři kroky dopředu, a ne to dohánět podle toho, jak se věci vyvíjejí". Česká veřejnost by podle premiéra těžce nesla, kdyby princ nebyl ve své vlasti stíhán, očekává proto aktivitu ministerstva spravedlnosti, případně ministerstva zahraničí.

Autor: Peter Gabaľ