Ministr zdravotnictví: Většinu opatření bude nutné zachovat i po 21. březnu

Vláda bude o úpravě protiepidemických opatření po 21. březnu znovu jednat ve čtvrtek. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po pondělním jednání kabinetu avizoval, že nebude doporučovat zrušení zákazu pohybu mezi okresy. Možné je ale podle Blatného uvolnění volnočasových aktivit na celý okres. Sitauce se podle ministra nevyvíjí úplně nejoptimističtěji. Problémem je vysoký počet nákaz mezi rizikovými skupinami, jako jsou senioři nebo vážně nemocní. Vláda tak podle Blatného bude muset znovu požádat o prodloužení nouzového stavu. Ten zatím platí do 28. března.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáčeka (ČSSD) by zachoval většinu opatření, která se podle něj ukazují jako funkční. Epidemie se podle něj vyvíjí lépe než v posledních týdnech, ale pokles není tak rychlý, jak by si vláda přála. Hamáček by osobně preferoval prodloužení opatření o týden. Za úspěch pokládá testování ve firmách. "Podařilo se najít 10.000 až 15.000 nakažených, kteří by jinak tím sítem propadli a šířili dál nákazu," řekl.

Vláda schválila rozšíření povinnosti testování i na firmy mezi deseti a 49 zaměstnanci. Na zvýšení krizového ošetřovného kvůli zavřeným školám se vláda nedohodla.