Mirek Topolánek představil daňovou kalkulačku ODS

Opoziční ODS bude občanům vysvětlovat dopady svých daňových návrhů pomocí vlastní daňové kalkulačky. Tu by měli dostat všichni lidé, aby si mohli spočítat, jak se jich daňové změny dotknou. V nedělním diskusním televizním pořadu ji představil předseda ODS Mirek Topolánek. Jeho oponent v diskusi, ministr financí Bohuslav Sobotka, podrobil daňové plány ODS kritice. Označil je za hospodářskou, sociální a rozpočtovou katastrofu.

"Toto dostane každý, bude si to moci spočítat," uvedl předseda ODS. Na kolečku z papíru je podle něj zakomponovaný jak daňový, tak i sociální systém státem zaručeného příjmu. Voliči si tak mohou spočítat, jak se proti dnešku na jejich příjmech projeví změny, které navrhuje ODS, a to i po započtení vyšších cen, které přinese 15procentní daň z přidané hodnoty, vysvětlil.

Sobotka daňové návrhy ODS odmítl. "Já myslím, že ani není potřeba s tím plánem polemizovat, on samozřejmě v praxi nemůže fungovat. ODS vymyslela perpetuum mobile," reagoval. Vytkl ODS, že nemůže současně navrhovat snížení daní bohatým, zvýšení sociálních dávek "téměř každému", snížení zadlužování a vyrovnaný rozpočet v roce 2010 i přijetí eura ještě dřív, než to navrhuje ČSSD.

Sobotka zopakoval, že zavedení daňových změn ODS by znamenalo nárůst zadlužení o 180 miliard korun během jednoho roku. Topolánek naproti tomu hovořil o částce desetkrát nižší. Již ve třetím roce by podle něj systém vytvořil přebytek. Daňová reforma zahrnující rovnou daň podle něj povede k odstranění šedé ekonomiky, k vyšším investicím i k tomu, že víc lidí bude své příjmy zdaňovat v tuzemsku.