Na chytrou karanténu bude dohlížet Rada pro zdravotní rizika, její vznik schválila vláda

Takzvanou chytrou karanténu bude místo ministerstva zdravotnictví řídit nový centrální orgán. Vláda schválila vznik nové Rady pro zdravotní rizika, povede ji premiér Andrej Babiš (ANO). Orgán bude mít osm členů, místopředsedy mají být ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že logistickou stránku týkající se odběrových míst či laboratoří by měla mít v systému chytré karantény mít na starosti armáda, ministerstvo zdravotnictví by mělo dál rozhodovat o odborných záležitostech, jako jsou epidemiologická opatření. Podle Vojtěcha nemá jeho úřad zatím k dispozici tým lidí, který by se mohl o organizační zajištění systému starat tak jako armáda. Podle něj by rada měla mít na starosti nejen covid-19, ale do budoucna případně i jiné zdravotní hrozby. Rada by měla fungovat jako dohlížející poradní orgán vlády. Pod radou má být řídící výbor, kde bude hlavní hygienička a další odborníci, řekl Vojtěch.

Chytrá karanténa umožňuje zlepšit vyhledávání lidí, kteří se setkali s nakaženými koronavirem, třeba za pomoci dat z mobilních telefonů. Babiš v neděli uvedl, že se nedaří dostatečně propojit IT systémy a hygienické stanice, které postupně musí přejít na modernější metody fungování. Pochybnosti o funkčnosti projektu vyjádřili nejen opoziční politici, ale i Hamáček, který už dříve zmínil, že by se chytré karantény měla znovu ujmout armáda. Ta projekt řídila do konce května, kdy ji převzal resort zdravotnictví.


Chytrá karanténa umožňuje zlepšit vyhledávání lidí, kteří se setkali s nakaženými koronavirem, třeba za pomoci dat z mobilních telefonů. Babiš v neděli uvedl, že se nedaří dostatečně propojit IT systémy a hygienické stanice, které postupně musí přejít na modernější metody fungování.