Nárůst případů covidu poklesl, podíl pozitivních testů je vysoký

V pátek přibylo v Česku 2669 případů nemoci covid-19, což je nejnižší denní nárůst od 13. prosince. Na testy ale chodí o vánočních svátcích výrazně méně lidí než předtím. Podíl pozitivních testů je proto dále vysoký, v pátek činil zhruba 34,7 procenta. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek řekl v pátek serveru Seznam Zprávy, že o vánočních svátcích se nechávají testovat hlavně lidé, kteří cítí příznaky nemoci nebo je na test poslal lékař.

Před svátky výrazně stoupaly nárůsty počtu nakažených koronavirem. Ve středu 23. prosince se objevilo přes 14.000 případů. Nárůst se tak přiblížil rekordním hodnotám z přelomu října a listopadu. Na Štědrý den nových případů výrazně ubylo. Kvůli současnému propadu počtu testů byl ale zaznamenán nejvyšší podíl prokázaných případů covidu-19 na počtu provedených testů od začátku epidemie, a to zhruba 41 procent. V pátek podíl případů na počtu testů klesl, dále je však jeden z nejvyšších za poslední týdny.

Rizikový index protiepidemického systému PES v Česku dnes klesl na 76 bodů, což je spodní hranice nejvyššího, pátého stupně pohotovosti. Předtím se index, podle kterého se mají řídit opatření proti nemoci covid-19, držel tři dny v řadě na 81 bodech.