Někteří bývalí chartisté by přivítali vznik nové politické generace

Někteří bývalí chartisté by přivítali, kdyby se na české politické scéně objevila nová politická generace. Vyzvali mladé lidi, aby posílili politické strany, které jsou jim nejbližší, a napomohli tomuto procesu. Vyplývá to z prohlášení, které ČTK zaslal dramatik Pavel Kohout. Kromě něj se pod prohlášení podepsali další někdejší signatáři Charty 77 - spisovatelé Ivan Klíma, Alexandr Kliment, Ludvík Vaculík, herec Pavel Landovský, novinář Petr Uhl, dramatik Milan Uhde, právník Pavel Rychetský, scénáristka Jelena Mašínová, Anna Šabatová a Oldřich Škácha. Chartisté si v těchto připomínají 30. výročí zveřejnění prvního prohlášení Charty 77.

"Přimlouváme se, aby zejména mladí spoluobčané posílili vedle nestátních organizací a občanských spolků sobě nejbližší strany demokratického spektra a napomohli v nich vzniku nové generace českých politiků," píše se v prohlášení. Podle autorů je jednou z hlavních příčin současné politické krize nedostatečný počet členů v českých politických stranách, ve kterých tak nemůže "dozrát reprezentace odpovídající úrovni a potřebám země".

Chartisté také uvedli, že si váží členství země v Evropské unii a toho, že se Česká republika dokázala rychle stát fungující demokracií a pomáhá ve světě bránit "svobodu vlastní i jiných". Domnívají se, že poselství Charty 77 je stále aktuální "ve spojení občanů nejrůznějších názorů, kteří chtějí společně řešit základní problémy civilizace".