Někteří poslanci ČSSD dále prosazují odchod své strany do opozice

Někteří poslanci ČSSD trvají na svém názoru, že by jejich strana měla odejít do opozice a nechat ODS vládnout. Nevyhýbají se ani diskusi na toto téma s občanskými demokraty. Zároveň ale tvrdí, že vládu Mirka Topolánka nepodpoří, pokud se tak nerozhodne většina jejich poslaneckého klubu. ČTK to v neoficiálním rozhovoru řekl jeden z členů sněmovního klubu ČSSD. "Řekneme kolegům z jiných stran svoje názory, jak to vidíme osobně, i když potom hlasujeme většinově podle rozhodnutí klubu. Ale samozřejmě ten názor není jednotný, že bychom si říkali: 'Ano, jedině to, co klub rozhodl, je správné a nejlepší, ale prostě akceptujeme to'," řekl poslanec. Naznačil přitom, že necítí povinnost řídit se názorem vedení strany. Uznává ale loajalitu vůči většinovému rozhodnutí klubu a stranickému programu.

V případě, že klub ČSSD názor nezmění a trojkoaliční vláda důvěru sněmovny nezíská, měli by se podle poslance obměnit vyjednávací týmy obou nejsilnějších stran. Jednání by pak měla směřovat k dohodě na menšinové vládě ODS a důstojné opoziční roli pro sociální demokracii. Právě tento argument uvedl premiér Mirek Topolánek v dopise, kterým poslance ČSSD ve čtvrtek požádal o důvěru pro svou trojkoaliční vládu. Předseda ČSSD Jiří Paroubek ale možnost podpory či tolerance Topolánkova kabinetu vylučuje. Navrhuje návrat k projektu společné vlády ODS, ČSSD a KDU-ČSL.

Část poslanců ČSSD, včetně "odpadlíka" Miloše Melčáka, prosazuje odchod sociální demokracie do opozice již delší dobu, většinu svých stranických kolegů ale nepřesvědčili. Melčák kvůli sporům o směřování ČSSD a údajnému nátlaku, který na něj prý vyvíjel Paroubkův poradce Jaroslav Tvrdík, poslanecký klub ČSSD loni v prosinci opustil.

Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek soudí, že všichni sociálnědemokratičtí poslanci zůstanou věrni levicovému programu strany a Topolánkovu koaliční vládu odmítnou. "Všichni jsou dospělí lidé s vlastní politickou odpovědností. Nebudeme si hrát na inkvizici, abychom vyšetřovali, kdo kde s kým jednal, případně nejednal," řekl ČTK.