Nezaměstnanost se v květnu snížila na 3,5 pct., recese trh práce nezasáhla

Nezaměstnanost v Česku dál klesá, v květnu se snížila o 0,1 procentního bodu na 3,5 procenta. Bez práce bylo téměř 254.000 lidí. Pracovní trh ovlivňují s příchodem letního počasí sezonní práce, vyplývá z údajů Úřadu práce ČR. Podle analytiků údaje potvrzují, že se hospodářská recese na trhu práce neprojevila a už se ani neprojeví. Firmy se podle nich nadále potýkají s nedostatkem pracovníků.

"Recese v české ekonomice byla jen velmi mělká a krátkodobá, v míře nezaměstnanosti se neprojevila a už neprojeví. České firmy ukázaly velkou odolnost a stabilitu, v dalším růstu je naopak brzdí spíše nedostatek kvalitních zaměstnanců. Řada firem chce dále růst, v letošním roce chtějí spíše nabírat než propouštět. Oživení české ekonomiky tak sice bude pozvolné a pomalé, nicméně nezaměstnanost český trh trápit ani nadále nebude," míní expertka PwC na řízení lidských zdrojů Andrea Linhartová Palánová.

Nejvyšší nezaměstnanost byla v květnu znovu v Ústeckém kraji, a to 5,3 procenta, následoval Moravskoslezský kraj, kde činila 4,8 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Jihočeském, Zlínském kraji a v Kraji Vysočina, kde dosáhla shodně 2,5 procenta.