Brněnští vědci: Maso z bobra je poživatelné, lze z něj vyrobit klobásu
Vědci z Mendelovy univerzity (MENDELU) v Brně zkoumali kvalitu masa bobrů evropských ulovených v těch částech České republiky, kde je jejich lov kvůli přemnožení povolený. Zabývali se také tím, jak maso ulovených zvířat nejlépe zpracovat. Univerzita o tom informovala v tiskové zprávě. Ač je bobr chráněným druhem, v Česku jsou místa, kde kvůli přemnožení škodí a jeho lov je povolený. Na rozdíl od jiné zvěřiny se ale jeho maso nejí, i když v minulosti se bobří maso tradičně konzumovalo. "Ulovené kusy jsme primárně brali na výzkum přítomnosti parazitů v trávicím traktu bobrů a biometrické charakteristiky. Výzkum masa byl další krok, který se nám nabídl. Když už je nutné chráněné druhy zabíjet, snažili jsme se tyto vzácné vzorky využít v co nejvíce oborech," uvedl Ondřej Mikulka z Ústavu ochrany lesů a myslivosti Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU. Na MENDELU tak vypracovali ve spolupráci s Agronomickou fakultou takzvané užitné vzory na konzervu a klobásu z bobřího masa, které umožňují maso bobrů jíst bez zdravotních rizik.
Podle údajů České zemědělské univerzity je v Česku kolem 15.000 bobrů. Největší populace je v Plzeňském kraji, na druhém místě je jižní Morava.