Obraz Toyen se v aukci prodal za 35 milionů korun

Dílo malířky Toyen z roku 1956 Skryt v jejich odrazech se na aukci v Obecním domě v Praze prodalo téměř za 35 milionů korun včetně aukční přirážky 24 procent. Vyvolávací cena byla 18 milionů korun. Nejdražším dílem Toyen prodaným v tuzemské aukci zůstává obraz Cirkus, za který nový majitel loni zaplatil konečnou cenu 79,56 milionu korun. Ten je také na druhém místě v žebříčku nejdráže prodaných obrazů na aukcích v ČR za obrazem Divertimento II Františka Kupky, který se v listopadu 2020 prodal za 90,24 milionu korun, sdělil za pořádající společnost European Arts Miloš Svoboda.

"Jednalo se o mimořádnou příležitost pro tuzemské sběratele nebo investory. Podobná díla v této kvalitě jsou dnes na trhu již prakticky nedostupná," uvedl k obrazu Toyen Svoboda.

Toyen (1902 až 1980), vlastním jménem Marie Čermínová, je podle odborníků jednou z nejpozoruhodnějších osobností českého a evropského výtvarného umění 20. století. V letech 1925 až 1929 působila v Paříži, kde společně s Jindřichem Štyrským rozvíjela původní český malířský směr - artificialismus, který představoval osobitou a poetickou alternativu k tehdejší geometrické abstrakci i surrealismu. Do metropole nad Seinou se pak Toyen definitivně vrátila v roce 1947 a zůstala věrná surrealistickému hnutí. Ve svém díle reflektovala i válečné katastrofy a celé její dílo prostupuje téma erotiky.