Odborová konfederace stávku kvůli reformě nechystá, asociace ano

Zatímco odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) generální stávku kvůli plánované reformě financí zatím nechystají, Asociace samostatných odborů (ASO) v její přípravě hodlá dál pokračovat. Předáci ČMKOS v pondělí po svém jednání oznámili, že nyní budou vyjednávat s poslanci a "výstražné akce" uspořádají v srpnu, kdy bude o reformních zákonech jednat sněmovna. Na stejnou dobu chystá stávku i ASO. ČTK to řekl její předseda Bohumír Dufek.

Odbory s navrhovaným reformním batohem nesouhlasí. Podle nich finance neozdraví, naopak schodek ještě prohloubí. Podle odborářů jsou opatření výhodná jen pro lidi s vyšším příjmem a občané s nižším výdělkem na ně doplatí. Na protest uspořádaly odbory 23. června na Václavském náměstí demonstraci, přišlo na ni kolem 30.000 lidí.

O případných akcích jednali dnes předáci všech 33 svazů, které ČMKOS sdružuje. Shodli se na tom, že ke stávce zatím nepřikročí. Podle šéfa konfederace Milana Štěcha veřejnost není na takový protest připravena. "Generální stávka za posledních šedesát let byla použita zhruba dvakrát. Lidé ji spojují se zásadními společenskopolitickými změnami. Naši občané nejsou navyknutí na atmosféru a procesy, které jsou v jižních zemích jako Francie a Itálie," uvedl Štěch, který je současně senátorem za ČSSD. I když podle něj není generální stávka "v programu nejbližších dnů a týdnů", přesto ji případně nevyloučil.

Podle Dufka udělali předáci ČMKOS chybu, když se k přípravě generální stávky nepřihlásili. "Bylo několik demonstrací, které se ke špatnému postoji parlamentu a vlády vyjadřovaly. Věčně chodit na nějaké mítinky na náměstí se míjí účinkem," řekl ČTK Dufek. ČMKOS má 600.000 členů, ASO asi 200.000. Sdružuje ale například zemědělské a železničářské odbory. O postupu bude ASO jednat příští týden.

Prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek v pondělí ČTK řekl, že odbory hodnotí něco, co jim hodnotit nepřísluší. Odboráři prý problém přenášejí z věcné roviny do politické. Reforma podle Drábka obsahuje jen několik bodů, které se týkají pozice zaměstnance - a k nimž by se tedy měly odbory vyjádřit. "U většiny navržených opatření ale nevidím sebemenší důvod, který by je měl vést odborové svazy k avizovaným akcím," dodal Drábek.