Oprava na prvním bloku Temelína zřejmě potrvá do konce roku

Oprava na jednom z čerpadel prvního bloku temelínské jaderné elektrárny, kvůli níž je blok od sobotního rána mimo provoz, zřejmě potrvá do konce roku. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Závadu zjistili technici v pátek odpoledne, den poté, co zařízení získalo oficiální povolení k provozu. Kolaudační rozhodnutí pro první blok vyvolalo protesty ekologů. Rakouští odpůrci stavby navíc hrozí obnovením blokád hraničních přechodů.

"Je to technologická závada na elektromagnetu čerpadla bez jakéhokoliv dopadu na bezpečnost provozu. Dodávky elektřiny by měl blok obnovit na začátku ledna," řekl mluvčí. Okamžitě poté začnou přípravy na odstávku druhého bloku, kterou museli technici kvůli opravě prvního odložit. Trvat by měla zhruba tři týdny a pracovníci elektrárny při ní vymění vysokotlakou část rotoru turbíny, která způsobovala její nadlimitní chvění.

Oficiální povolení k provozu kritizují nejen čeští, ale i rakouští odpůrci energie z jádra. Ti vyzývají rakouskou vládu, aby se "konečně a rozhodně" zasadila o odstavení Temelína. Navíc hrozí, že jsou připraveni znovu blokovat provoz na společné hranici. Protesty byly silné zejména po rozhodnutí o dostavbě elektrárny v roce 1999. Situaci zlepšila až česko-rakouská dohoda z Melku v prosinci 2000. Česká strana se v ní mimo jiné zavázala k přezkoumání vlivu elektrárny na životní prostředí pod dohledem Evropské komise.