Petříček: ČR podporuje výzvu EU k propuštění aktivistů v Hongkongu

Česká republika podporuje výzvu Evropské unie k propuštění prodemokratických aktivistů zatčených v Hongkongu, uvedl na twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Čína vyzývá k respektování své svrchovanosti a odmítá zasahování do svých vnitřních záležitostí, reagovala na stejné sociální síti čínská ambasáda v Praze. Petříčka nejmenovala, uvedla, že jde o reakci na vyjádření "českého funkcionáře".

Celkem 53 prodemokratických aktivistů bylo v Hongkongu zatčeno ve středu kvůli podezření z porušení zákona o národní bezpečnosti. Podle úřadů se pokusili svrhnout vládu. Je to zatím největší zásah proti opozici ve městě na základě nové, sporné legislativy. Podle opoziční Demokratické strany policie zatkla aktivisty za účast v nezávisle organizovaném neoficiálním hlasování v červenci 2020, při kterém měli být vybráni demokratičtí kandidáti pro parlamentní volby.

Petříček uvedl, že hromadné zatčení více než 50 prodemokratických aktivistů v Hongkongu je další známkou potlačování politických svobod a demokratických principů garantovaných hongkongskou ústavou.