Ministr Plaga představil manuál pro školy. Roušky na chodbách a v jídelně

Robert Plaga, foto: ČTK/Ondřej Deml

Učitelé nemusí probrat vše, co na jaře nestihli. Zaměřit by se měli na základní látku a předměty jako jsou jazyky či matematika. Řekl to ministr školství Robert Plaga (ANO), který představil manuál, jak bude vypadat provoz škol.

Škola začne už za dva týdny a to v běžném provozu, ale se zvýšenými hygienickými opatřeními. Doporučení se budou řídit podle čtyř stupňů rizika nákazy, který ministerstvo zdravotnictví používá pro označování epidemiologické situace v jednotlivých okresech. Žáci budou muset nosit roušky na chodbách nebo ve frontě na oběd.

Na rozdíl od jara se mohou třídy sejít celé

Foto: Lucie Hochmanová,  archiv ČRo

Při zahájení školního roku se od dětí nebude vyžadovat prohlášení o bezinfekčnosti, které bylo podmínkou návratu do škol v květnu a červnu. Na rozdíl od jara nejsou stanovena žádná pravidla pro omezení počtu žáků ve třídách, mohou se tedy sejít celé. V budovách podle ministra školství Vojtěcha Plagy (ANO) bude platit zvýšená hygiena.

"Zvýšené hygienické standardy, častější větrání. Zároveň jsme ta opatření navázali na semafor ministerstva zdravotnictví. V případě, že se covid-19 vyskytne na škole, tak má možnosti realizovat opatření, tak aby ten karanténní zásah byl co nejnižší."

V současnosti jsou všechny okresy v bílém, nejnižším stupni rizika, s výjimkou Prahy a Frýdku-Místku, které jsou zelené. Tady by se například schůzky s rodiči měly konat on-line. Teprve červená by mohla vést k výraznějšímu omezení škol a přechod na distanční vzdělávání.

Základní školy dostanou peníze na počítače

Adam Vojtěch,  foto: ČTK/Ondřej Deml

Základní školy dostanou peníze na počítače podle jednoduché rovnice: počet učitelů krát dvacet tisíc korun. Prostředky v celkové výši 1,2 miliardy ale nejsou určeny pouze pro učitele, školy by za ně měly nakoupit do zásoby počítače pro žáky, kteří se dostanou do karantény a nebudou mít vlastní vybavení.

Školy by měly podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) omezit akce, kde se potkávají děti z různých tříd. Umožní to hygienikům nedávat do karantény velké skupiny dětí. Toto doporučení se týká také družin. Podle viceprezidenta Asociace ředitelů základních škol a ředitele školy Lázně Bělohrad Jaroslava Jirásko se to ale bude složitě dodržovat.

"Nedokážu si vůbec představit, že by žáci jednotlivých tříd nebyli spolu v kontaktu. To samé se týká školní družiny. Družina je dobrovolná. Má třicet volných míst, ve třídách je maximálně 24 žáků, ale ne všichni do družiny chodí. Takže si nedovedu představit, že v jednom oddělení družin budou jen děti z jedné třídy."

Nebude nutné zavírat celou třídu

Jarmila Rážová,  foto: ČTK/Ondřej Deml

Za přísných hygienických podmínek budou fungovat i školní jídelny. Žáci z různých tříd by se v nich ale měli potkávat co nejméně. Jídelny proto mohou obědy vydávat delší dobu, nebo mohou vymezit části místnosti pro jednotlivé třídy. Zakázáno bude samoobslužné odebírání příborů, nápojů, polévek či salátů.

Při nákaze jednoho žáka nebude podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové nutné zavřít celou školu.

"Mohou být tím epidemiologickým šetřením kontakty pozitivního vyhodnoceny pouze třeba tři čtyři žáci nebo jenom jeden."

Učitelé by podle ministra neměli školní rok začít psaním testů na známky. Místo toho by měli několik týdnů s dětmi pracovat tak, aby se navázalo na to, co umí. Školy v přírodě ani výlety manuál neomezuje. Jejich konání bude záviset na aktuální epidemiologické situaci.