Politici a další lidé si na Vítkově připomněli výročí konce války

Prezident Miloš Zeman a další vrcholní politici položili věnce u Národního památníku v Praze na Vítkově. Připomněli tak 74. výročí konce druhé světové války v Evropě. Pietního aktu se zúčastnili také pamětníci a váleční veteráni. Podobné akty se konají na několika místech nejen v Praze, ale i v dalších českých městech. Den, kdy nacistické Německo podepsalo v roce 1945 kapitulaci, slaví Česko společně s většinou evropských států jako státní svátek. Věnce spolu se Zemanem k památníku položili předsedové Senátu Jaroslav Kubera a Sněmovny Radek Vondráček, premiér Andrej Babiš, ministr obrany Lubomír Metnar a pražský primátor Zdeněk Hřib. Pietnímu aktu předcházel průlet dvojice stíhaček Gripen a státní hymna, po něm následovala minuta ticha za všechny, kteří položili životy za svobodu a samostatnost republiky.

Na místo někdejšího popraviště v areálu Kounicových kolejí v Brně asi stovka lidí položila květiny. Přišli také nadšenci v historických uniformách Rudé armády i v dobových civilních kostýmech. Zazněla báseň Jiřího Wolkera, česká hymna a čestná salva. Věznicí za nacistické okupace prošlo několik desítek tisíc českých vlastenců, odbojářů a vysokoškolských učitelů. Většinu jich nacisté deportovali do koncentračních táborů, některé ale mučili a popravovali na místě zastřelením i oběšením.

Druhé světové války se zúčastnila většina států světa. S více než 60 miliony obětí se stala dosud největším a nejvíc zničujícím válečným střetnutím v dějinách lidstva. Češi bojovali proti nacistům ve válce na západní i východní frontě a také v domácím odboji.