Poptávka po bytech v Praze stále roste

Doba, po kterou vydrží inzeráty na nájemní byty na realitních serverech, v Praze za poslední dva roky klesla v průměru o třetinu až polovinu, v některých případech i výrazněji. Největší zájem je o byty 1+KK, a to i přesto, že v přepočtu na metr čtvereční vycházejí nejdráž. Počet zájemců, kteří na inzerát zareagují téměř okamžitě, stoupl zhruba dvojnásobně. Vyplývá to z vyjádření zástupců realitních firem, které ČTK oslovila.

"Pokud se podíváme na inzeráty pronájmu menších pražských bytů v Praze do velikosti 60 metrů čtverečních, tak nemovitosti nabízené za odpovídající tržní cenu mizí z nabídky průměrně zhruba za 20 dní. Před dvěma lety to byl asi měsíc. Doba se tedy o třetinu zkrátila," uvedla manažerka Sreality.cz Hana Kořínková. U větších bytů je podle ní tato lhůta zpravidla delší.

Jak dále uvedla, důvodem zkracování lhůty je fakt, že se v posledních letech realitní trh změnil a majitelé prodávající své nemovitosti za ně požadují výrazně vyšší sumy. Ty často neodpovídají ekonomické situaci běžných českých rodin a lidé na koupi vlastního bydlení mnohdy nedosáhnou. "Když se tedy v nabídce objeví výhodný a cenově rozumný inzerát, zejména na menší a dobře řešený byt, je velmi brzy rezervovaný. Bytů za výhodné ceny je v nabídce mnohem méně, než tomu bylo dříve, a poptávka po bydlení v centru metropole dlouhodobě výrazně roste," doplnila Kořínková.

Autor: Libor Kukal