Poslanci EP přirovnali zabitého Roma z Teplic k černochovi Floydovi

Mnozí poslanci Evropského parlamentu přirovnali Roma Stanislava Tomáše z Teplic, který zemřel v červnu po zásahu policie, k Afroameričanovi Georgi Floydovi. V debatě o diskriminaci Romů a policejním násilí páchaném na Romech někteří z europoslanců připomínali, že zatímco smrt Floyda, který rovněž zemřel po policejním zákroku, vyvolala zejména v USA mediální bouři a rozsáhlé protesty, o osudu českého Roma skoro nikdo nehovoří.

Policisté 19. června zasahovali v Teplicích kvůli potyčce dvou mužů, kteří také poškozovali zaparkovaná auta. Šestačtyřicetiletý muž poté zemřel v sanitce. Policejní mluvčí v říjnu uvedla, že podle znaleckého posudku smrt nastala v přímé souvislosti s intoxikací pervitinem. Právník rodiny však podle serveru Romea.cz s tímto závěrem nesouhlasí.

Viceprezident Evropské komise Margaritis Shinas podotkl, že kdyby nebylo europoslanců, o Tomášovi by se zřejmě vůbec nediskutovalo. Shinas připomněl, že stejně jako Floydovi i Tomášovi klečel policista na krku. Komisařka pro rovnost Helena Dalliová uvedla, že hodně očekává od závěrů nezávislého šetření policejního zásahu, které vede zástupkyně veřejného ochránce práv Monika Šimůnková.