Předseda Sněmovny Vondráček navštívil Zemana v nemocnici: Je schopen vykonávat úřad

Prezident Miloš Zeman v nemocnici podepsal rozhodnutí o svolání schůze nové Sněmovny. Poslanci se sejdou v poslední možný termín, tedy 8. listopadu. Předseda dolní komory Radek Vondráček z hnutí ANO se s ním kvůli tomu setkal osobně na pokoji jednotky intenzivní péče. Dokument mu Zeman osobně předal. Vondráček podle svých slov zná prezidentovu přesnou diagnózu, na jeho žádost ji ale nezveřejní. Uvedl také, že se Zemanem se sešel hlavně proto, aby vyvrátil spekulace o tom, že za prezidenta rozhoduje někdo jiný. Samotná hospitalizace není podle Vondráčka důvodem pro převod prezidentových pravomocí.

"Můžu potvrdit, že pan prezident je schopen vykonávat svůj úřad a zajímá se o dění," uvedl Vondráček.  "Měl jsem možnost si s panem prezidentem popovídat. Říkal vtipy, byl pozitivně naladěný. Samozřejmě je nemocný, takže leží na jednotce intenzivní péče," řekl Vondráček, podle kterého šlo o příjemné a lidské setkání. "Mohu vyvrátit všechny spekulace o tom, že by jeho (Zemanův) stav byl tak vážný, že by nebyl schopen se nějak orientovat. Svůj úkon (podpis rozhodnutí) provedl naprosto jasně," pokračoval Vondráček. Prezident mu podle něj říkal, že sleduje denně monitoring. Vondráček také uvedl, že Zeman potvrdil, že až nebude na běžném nemocničním pokoji, je připraven se ještě v nemocnici setkat s jednotlivými aktéry povolebního vyjednávání.

Ústřední vojenská nemocnice se od návštěvy a výroků Vondráčka distancovala

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář přivedl předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) k prezidentovi Miloši Zemanovi na jednotku intenzivní péče nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře. K prezidentovi může vzhledem k jeho zdravotnímu stavu pouze vybraný úzký okruh jemu blízkých osob, mezi které Vondráček v době návštěvy nepatřil. V tiskové zprávě to večer uvedla mluvčí Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Jitka Zinke. Nemocnice se také distancuje od Vondráčkových výroků o prezidentově zdravotním stavu. Neoprávněný vstup prověří.