Prezident bude na Hradě letos poprvé 26. února, své zdraví hodnotí dobře

Prezident Miloš Zeman bude na Pražském hradě poprvé od svého loňského propuštění z nemocnice 26. února. Chystá se tam jmenovat rektory a předat šek projektu Fondu ohrožených dětí Klokánek. Řekl to na Frekvenci 1. Ke svému zdravotnímu stavu uvedl, že se zlepšuje. Zeman se v poslední době potýkal s vážnými zdravotními obtížemi, kvůli kterým byl od září téměř dva měsíce v nemocnici.

Zeman nehodlá obnovit schůzky ústavních činitelů k zahraniční politice. Bavit se o ní chce jen s premiérem Petrem Fialou (ODS). K důvodům patří mimo jiné prezidentovy výhrady k ministru zahraničí Janu Lipavskému (Piráti). Zeman zkritizoval předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) kvůli jejím vyjádřením na adresu maďarského premiéra Viktora Orbána. Podle Zemana byl výrok šéfky Sněmovny, že Maďaři budou mít šanci se v nadcházejících volbách zbavit Orbána tak, jako se Češi zbavili Babiše, "naprosto nekvalifikovaný", "poškodil vztahy s Maďarskem" a byl "hrubým vměšováním se" do záležitostí maďarského státu.

Odjezd poslance STAN Jana Farského na půlroční stáž do Spojených států je podle Zemana podvodem na voličích, který činí vládní hnutí Starostů málo důvěryhodným. Mluvčí hnutí STAN Sára Beránková dnes ČTK řekla, že Farský na stipendijní pobyt odletěl. Opozice i koaliční partneři ho za to kritizovali. Předseda hnutí STAN Vít Rakušan řekl, že z rozhodnutí Farského radost nemá.