Prezident Miloš Zeman jmenoval Petra Fialu (ODS) premiérem

Prezident Miloš Zeman dnes na zámku v Lánech jmenoval předsedu ODS Petra Fialu premiérem. Ceremoniál se kvůli nákaze prezidenta koronavirem uskutečnil za průhlednou stěnou. Zajištěn byl zvukový kontakt. Zahraniční média označují ceremonii za neobvyklou. První gratulace Fialovi přišly ze Slovenska.

Prezident Petru Fialovi poblahopřál ke jmenování a uvedl, že také on svého času tuto funkci zastával. Miloš Zeman řek, že již zítra absolvuje první setkání s navrženými kandidáty a to podle abecedního pořádku. Schůzky skončí 13. prosince a od té doby bude možné připravovat ustavení vlády jako celku. Popřál Fialovi úspěch a pocit z dobře vykonané práce. Jako prvního přijme v pondělí prezident předsedu Pirátůvana Bartoše. Jednání budou probíhat ve stejném aranžmá jako při jmenování předsedy vlády. Bartoš chce s prezidentem probrat vize a cíle pro resorty, které mají vést Piráti.

Petr Fiala poděkoval za jmenování v této složité situaci. Je přesvědčen, že vláda bude silná a stabilní. Dodal, že udělá vše pro to, aby to byla vláda, která provede zemi složitou situací, vyřeší problémy a provede potřebné změny pro budoucnost občanů a jejich dětí. Fialovi ke jmenování pogratuloval končící premiér Andrej Babiš (ANO). Věří, že v týdnu po 13. prosinci bude jmenována nová vláda.

Jmenování lídra koalice Spolu novým premiérem se uskutečnilo sedm týdnů po sněmovních volbách, ve kterých volební uskupení Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Pirátů se STAN získalo v dvousetčlenné dolní komoře 108 mandátů. Vlády by se Fiala chtěl s celým kabinetem ujmout nejpozději v polovině prosince. Do té doby bude mít vládní odpovědnost kabinet v demisi Andreje Babiše (ANO).

Fiala v prvním vystoupení vyzval k očkování proti covidu a poděkoval zdravotníkům

Na následné tiskové konfrenci designovaný premiér Petr Fiala poděkoval občanům, kteří si uvědomují, že svoboda se pojí s odpovědností a poprosil, aby se lidé nechali očkovat. Zároveň poděkoval zdravotníkům a lékařům, kteří v těžkých podmínkách zachraňují lidské životy.

Vládu podle jeho slov čeká spousta výzev, které se týkají hospodaření státu, státního rozpočtu a inflace. Fiala uvedl, že jeho vláda chce provést například důchodovou reformu, změny ve školství či infrastrukturní změny vedoucí k digitalizaci. Chce, aby jeho kabinet posunul Česko mezi nejlepší na světě. Výhrady prezidenta k jednomu z kandidátů na ministra podle Fialy trvají. Nominaci ale nově jmenovaný premiér měnit nebude, řekl po jednání se Zemanem.

Petr Fiala není spokojen s tím, jak vláda přijímá protiepidemická rozhodnutí opatření. Chceme, aby tomu lidé rozuměli, aby věřili, že to, co vláda vyhlásí, dává smysl. Nechceme každý den říkat něco jiného, dodal Fiala.

Podotkl, že Česko je nyní v neobvyklé situaci. Zemi vládne vláda v demisi bez většiny ve Sněmovně a zasedá v ní strana, která v dolní komoře už není. Dohodnutá koalice sice většinu má, ale zatím je v opozici a vládnout nemůže. ČR má dva premiéry, odpovědnost má ten odcházející.