Prezident Zeman se v říjnu zúčastní summitu V4 v Bratislavě

Prezident Miloš Zeman se v říjnu osobně zúčastní prezidentského summitu zemí visegrádské čtyřky (V4). Konat se bude 11. října v Bratislavě. Prezidenti a prezidentky Česka, Slovenska, Polska a Maďarska budou jednat o válce na Ukrajině nebo energetické krizi. ČTK to řekl ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák.

Schůzku hlav států pořádá Slovensko v rámci svého předsednictví zemím Visegrádu. Jejich setkání se koná jednou ročně vždy na podzim. Příští rok se uskuteční v České republice, která od Slovenska převezme předsednictví V4. Jednání hlav států V4 je prvním takto vysokým setkáním představitelů Visegrádu od začátku ruské agrese na Ukrajině.

"Je to dobrá příležitost vyměnit si názory na dění na Ukrajině. A bude určitě zajímavá diskuse s maďarskou prezidentkou (Katalin) Novákovou," dodal Jindrák s odkazem na v některých aspektech odlišný pohled Maďarska na ukrajinskou krizi. Zatímco Česko, Polsko a Slovensko patří k hlavním zemím podporujícím Ukrajinu, Maďarsko je například v protiruských sankcích zdrženlivé. Podle Jindráka je možné, že politici na schůzce otevřou i další aktuální témata a věnovat se budou i vnitropolitické situaci v jednotlivých zemích.