Průzkum: Koronavirus negativně ovlivnil cesty dvou třetin Čechů

Koronavirová krize negativně zasáhla do cestovatelských plánů dvou třetin Čechů, polovina přitom plánovanou cestu do zahraničí zcela zrušila. Většinu lidí odrazují především vládní opatření v jednotlivých státech, do budoucna však zájem lidí o cestování přetrval. Vyplývá to z průzkumu společnosti Kiwi.com. Koronavirová pandemie cestování výrazně omezila po celém světě.

Čechy od cestování odrazují především cestovní omezení. Jako hlavní důvod je uvedlo více než 52 procent lidí. Naopak zdravotní rizika znepokojují pouze pětinu oslovených. Čtvrtina respondentů pak podle průzkumu žádné obavy nemá. Velká část dotázaných by pro snadnější cestování uvítala některá usnadnění, například rychlé testování na koronavirus na letištích a také možnost flexibilního zrušení letenky.

Koronavirus ovšem mění chování a preference tuzemských cestovatelů. Výrazně se například zkrátila doba od nákupu letenek před odletem. Podle dat Kiwi.com až pětina lidí nyní kupuje letenky jen 48 hodin před cestou. Průzkum vedený výzkumnou agenturou STEM/MARK se uskutečnil v říjnu. Zúčastnilo se ho 1012 respondentů ve věku 18 až 59 let, kteří cestovali do zahraničí alespoň dvakrát v posledních pěti letech.