Průzkum: Největší averzi vůči uprchlíkům z Ukrajiny mají ze zemí V4 Slováci

Obyvatelé Slovenska mají ze zemí visegrádské čtyřky (V4), do které patří také Česko, Maďarsko a Polsko, největší averzi vůči ukrajinským uprchlíkům. Ukázal to průzkum, jehož výsledky dnes ČTK poskytla nevládní organizace Globsec. Slovensko je v rámci V4 jedinou zemí, kde většina obyvatel (52 procent) zastává negativní názor na lidi, kteří z Ukrajiny prchají před válkou. Sondáž ukázala, že nejméně negativně vnímají ukrajinské uprchlíky obyvatelé Polska (11 procent), Maďarska (15 procent) a pak Česka (25 procent).

Patrik Szicherle, jeden z autorů průzkumu, upozornil, že jedním z klíčových faktorů negativního vnímání ukrajinských uprchlíků na Slovensku jsou obavy obyvatel z toho, že pomoc zhorší ekonomickou situaci na Slovensku. Podle Globsecu na konci listopadu bylo v Polsku registrováno 1,5 milionu uprchlíků z Ukrajiny, v Česku téměř půl milionu, na Slovensku 100.000 a v Maďarsku 31.000 osob.

Zatímco až 84 procent respondentů z Polska a 72 procent z Česka uvedlo, že za zahájení války na Ukrajině je odpovědné Rusko, v Maďarsku a na Slovensku tento názor zastávalo shodně 43 procent lidí. Na Slovensku až 39 procent obyvatel viní z konfliktu na Ukrajině Spojené státy a NATO. Samotný průzkum pro Globsec vykonala agentura Focus, která v každé ze zemí V4 oslovila 1000 respondentů.