Průzkum: Pětina restaurací v Česku zvažuje, že kvůli zdražování skončí

Až pětina restaurací v Česku by mohla kvůli kvůli ekonomické krizi spojené s vysokou inflací zavřít. Ukázal to říjnový průzkum stravenkové společnosti Edenred, ve kterém odpovídalo přes 220 provozovatelů. Podle něj pokračovat v provozu je rozhodnutá mírná většina podniků. Necelá třetina uzavření kvůli možným dalším komplikacím zvažuje. Podnikům, ve kterých se vaří jídla, podle průzkumu proti loňsku ubylo zákazníků. Část restaurací zejména v chudších oblastech ČR v souvislosti s rekordním růstem cen surovin a dalších vstupů a také kvůli snížené kupní síle zákazníků přechází na vaření jednodušších jídel s nižším rozpočtem, uvedl Edenred. Současné ceny v restauracích jsou totiž pro mnoho lidí hraniční.

Zářijová inflace v Česku byla na 18 procentech nejvyšší od prosince 1993, v říjnu meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil na 15,1 procenta. Pomohla vládní opatření na snížení cen energií. Proti loňsku ale v říjnu vzrostly ceny suovin o 30 až 50 procent.