Prymula: Nakažení koronavirem budou přibývat ještě 10 až 14 dní

Nakažení novým typem koronaviru budou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) přibývat ještě deset dní až dva týdny. Kapacity pro ně v nemocnicích se už podařilo zdvojnásobit. Prymula to řekl na tiskové konferenci. Na konci měsíce by v optimističtějším scénáři mohlo potřebovat nemocniční péči 5000 lidí a v horším scénáři až 1000 intenzivní péči. Kolaps zdravotnictví podle koordinátora intenzivní péče Vladimíra Černého nehrozí. Nejbližší týdny budou ale velmi těžké, zejména pro personál. Dříve zveřejněné grafy ukazovaly, že dostupná kapacita by se na konci října mohla vyčerpat.

Další protikoronavirová opatření v těchto dnech podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) zaváděna nebudou. Nová přísnější opatření platí od úterý, zavřené jsou mimo jiné školy a restaurace. Z průzkumů vyplývá, že desetina lidí naprosto odmítá opatření dodržovat, upozornil ministr. "Pak to znamená, že se nenaplní očekávání a musíte přijmout opatření, která jsou výrazně tvrdší, než se původně uvažovalo," dodal. Každý by měl podle něj začít sám u sebe a vycházet ven co nejméně.

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že devět krajů České republiky je po dnešní aktualizaci tzv. semaforu v nejhorším třetím stupni rizika nákazy covidem-19. Před týdnem mělo červenou barvu, která znamená komunitní šíření nemoci, pět krajů. Ve druhém oranžovém stupni jsou aktuálně Plzeňský, Ústecký, Liberecký, Olomoucký kraj a Vysočina.

Aplikace eRouška, která varuje uživatele mobilních telefonů v případě kontaktu s osobou nakaženou koronavirem, bude od konce října fungovat i přeshraničně v Evropské unii, uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová. Podle informací ministerstva zdravotnictví si aplikaci zatím aktivovalo 1,143 milionu lidí. Podle dřívějších vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) by bylo pro její maximální využití v koronavirové epidemii potřeba, aby si ji do telefonu stáhlo šest milionů uživatelů.