Řada odborníků kritizuje chybějící částky podpory v návrhu úsporného tarifu

Řada odborníků kritizuje, že v návrhu úsporného tarifu na energie chybějí konkrétní částky. Podle některých to odráží váhání vlády, zda nezvýšit už letošní podporu. Kvůli chybějícím částkám nemohou domácnosti ani investoři plánovat, míní experti. Podle ekologů je absurdní, že ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) plánuje doplnit částky až při jednání vlády.

Ministerstvo financí si spíše prosadí svůj minimalistický přístup. "Což je myslím škoda a neodpovídá to současné kritické situaci pro odběratele," dodal analytik společnosti ENA Jiří Gavor, který působí také jako výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE). MPO navrhuje letos rozdělit mezi domácnosti více než deset miliard korun jako první část pomoci. Dalších 30 miliard Kč navrhuje rozdělit na začátku příštího roku.

Předložený návrh kritizuje ekologické Hnutí Duha. "Pár týdnů do topné sezony a ministr (průmyslu Jozef) Síkela (za STAN) dál napíná miliony lidí, kteří neví, zda utáhnou účty za energie. Předložení prázdného formuláře úsporných tarifů bez toho nejdůležitějšího - částek, kterým stát lidem pomůže - aby jej vyplnili ministři na vládě, je absurdní postup, který jsem ještě neviděl. Ministerstvo má předkládat odborně podložené návrhy k odborným připomínkám ostatních resortů a expertů," uvedl vedoucí energetického programu Hnutí Duha Jiří Koželouh.