Rakušan: Migrace na hranici se Slovenskem začala být neúnosná

Situace na hranicích se Slovenskem ohledně migrace začala být v posledních dnech neúnosná. Vláda rozhodla o dočasném zavedení kontrol na hranicích kvůli bezpečnosti obyvatel a kvůli důslednější kontrole migrace přes území ČR. Česko se také snažilo situaci kolem rostoucí migrace dlouhodobě řešit diplomatickou cestou. ČTK to dnes sdělil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v reakci na dnešní kritiku slovenského premiéra Eduarda Hegera. Heger kritizoval Česko za obnovení hraničních kontrol se Slovenskem a naznačil, že problém je v zajištění ochrany vnějších hranic schengenského prostoru volného pohybu osob v Maďarsku.

Kontroly mají začít ve čtvrtek. Rakušan v souvislosti s obnovením kontrol na hranicích se Slovenskem již dříve řekl, že od slovenského kolegy žádal plnění mezinárodních smluv ohledně návratu migrantů a že diplomatické kroky nepřinesly očekávané úspěchy.

"Trochu zde selhala práce na straně České republiky. Takto se to nedělá. Je potřeba to řešit komunikací, nikoliv takovýmito překvapeními. Krok, který udělala Česká republika a zavádějí ho další země, není správný, protože jde proti principům Schengenu," řekl dnes novinářům slovenský premiér Heger. Kromě Česka od čtvrtka zahájí kontroly na hranicích se Slovenskem také Rakousko.