Rath obvinil některé politiky z ODS ze snahy rozkrást nemocnice

Podle náměstka ministra zdravotnictví Davida Ratha je třeba zákonem zabránit "chystanému rozkradení nemocnic některými kraji a některými politiky z ODS". "Vezměte si, co se děje s nemocnicemi ve Středočeském kraji, kde vládne místopředseda ODS pan (Petr) Bendl," prohlásil v nedělním pořadu České televize. Prezidenta České lékařské komory Ratha premiér Jiří Paroubek navrhuje na ministra zdravotnictví. "Pan prezident by samozřejmě musel dát nějaké důkazy. Je to jedna z řad obviňování, jeho nehorázných výroků, takže to nebudu vůbec komentovat," uvedl v pořadu stínový ministr zdravotnictví za ODS Tomáš Julínek.

Rath svým výrokem narážel na zářijové rozhodnutí zastupitelů o tom, že Středočeský kraj převede 11 zdravotnických zařízení, mezi nimiž převažují menší nemocnice, na již vzniklé akciové společnosti. Proti záměru se postavila především opoziční ČSSD, která by dala přednost tomu, aby z nemocnic byly neziskové organizace. Koalice ODS a KDU-ČSL má ale v zastupitelstvu výraznou většinu.

Julínek kritizoval poslanecký návrh zákona o veřejných neziskových ústavních zařízeních, který připravila komora. Rath by k němu chtěl přidat seznam nemocnic, které by měly povinně poskytovat základní péči. Dokument má vyjmenovat nemocnice, které stát nedovolí privatizovat. Podle Ratha by 110 z více než dvou stovek nemocnic mělo být povinně v režimu veřejných neziskových zařízení. "To znamená, že zůstanou v majetku krajů, ale nebudou to ani akciové společnosti, ani společnosti s ručením omezeným, což je naprosto nevhodná forma, kterou nevyužívají nikde na světě. Zbytek nezrušíme, mohou být pronajaty, prodány, vedeny formou akciových společností," uvedl Rath.

ODS prosazuje transformaci nemocnic ve správě krajů na akciové společnosti. Sněmovna koncem září hlasy ČSSD a KSČM přehlasovala prezidentské veto zákona, který to zakazuje. ODS se proto rozhodla pro ústavní stížnost.