Ředitelé: Výuka on-line je teď podobná jako na podzim, sílí únava

Výuka na dálku, ke které se po vánočních prázdninách kvůli zhoršení epidemie covidu-19 vrátili všichni žáci běžných škol kromě prvňáků a druháků, se nyní nebude moc lišit od distančního vzdělávání na podzim. Většina prvňáků a druháků se do lavic vrátila. Školy zároveň čekají na informace o tom, jak by mělo vypadat pololetní vysvědčení. Vyplývá to z odpovědí ředitelů škol, které oslovila ČTK. Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého strach rodičů z nákazy covidem-19 spíše slábne, i když epidemie naopak sílí.

"Výuka na dálku bude téměř stejná jako na podzim. Problém je, že čím déle to trvá, tím více je lidí, kteří už jsou z toho nešťastní," řekl. Podle něj nyní i kvůli únavě z dlouhotrvající kritické situace mimo jiné klesá množství rodičů, kteří nejsou ochotní kvůli obavám z nákazy své dítě do školy poslat. Prezenční výuku mají nyní prvňáci a druháci.

Podle Černého nyní školy čekají na informace o tom, jakým způsobem by měly děti hodnotit na pololetním vysvědčení. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) už dříve s ohledem na výuku na dálku pedagogům doporučil, aby tolik neznámkovali a více se přikláněli k takzvanému formativnímu hodnocení, které dává žákům zpětnou vazbu k lepšímu učení. Podle šéfa asociace by také bylo vhodné, kdyby se co nejdříve mohli do škol vrátit deváťáci, které na jaře čekají přijímací zkoušky na střední školy.