REF/RL: Česko svolalo na říjen jednání EU o zrušení víz pro Kosovo

České předsednictví Evropské unie svolává na říjen jednání, jehož cílem by mělo být zrušení víz pro kosovské občany. Informovala o tom stanice RFE/RL s odvoláním na unijní diplomatické zdroje. Podle Prahy je uskutečnění odkládané vízové liberalizace možností, jak zvýšit důvěryhodnost EU v regionu západního Balkánu, dodala stanice.

Česko, které je předsednickou zemí EU do konce tohoto roku, podle stanice rozeslalo členským zemím dopis, v němž žádá rozhovory na toto téma. Setkání pracovní skupiny Evropské rady by se mělo uskutečnit 13. října v Bruselu. Evropská komise již v roce 2018 doporučila zrušit vízový režim pro Kosovo. Krok však nezískal podporu členských zemí, z nichž mnohé se obávají nové přistěhovalecké vlny. Pětice členských států - Španělsko, Řecko, Slovensko, Rumunsko a Kypr - navíc neuznává samotnou nezávislost Kosova.

Ke schválení vízové liberalizace za zapotřebí kvalifikované většiny, pro se tedy musí vyslovit nejméně 15 zemí, které ale dohromady reprezentují 65 procent unijních občanů.