Registrační systém na očkování bude mít pilotní provoz

Před spuštěním registračního systému na očkování proti covidu-10 pro osmdesátileté, který má začít fungovat v polovině ledna, bude zkušební provoz. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) tak reagoval na požadavky krajů. Česko podle ministra jedná o dalším milionu dávek vakcíny od firem Pfizer a BioNTech, která byla pro použití v EU schválená jako první. Vakcína od firmy Astra Zeneca, kterou by mohly používat i ordinace lékařů, by mohla být schválená v lednu.

Hejtmani podle šéfa jejich asociace Martina Kuby (ODS) chtějí, aby ministerstvo zdravotnictví centrální registrační systém spustilo co nejdříve. Podle nich je nutné prověřit, jak bude databáze v plném náporu fungovat. "Je domluva na tom, že bude spuštěný pro populaci nad 80 let od 15. ledna. V rámci zkušebního provozu bude spuštěný i předtím. Bude to model, který si budou moci všichni proklikat," řekl na tiskové konferenci ministr Blatný. Podle něj při registraci osmdesátníků nebude nutné vyplňovat podrobnější údaje, protože do skupiny pro očkování s nejvyšší prioritou spadají už díky věku.

Očkováno v ČR bylo do středy téměř 20.000 lidí, což je asi 0,2 procenta populace. Česko tak očkuje rychleji než Slovensko nebo Rakousko, ale pomaleji než Němci a Poláci.