Opozice projev premiéra Babiše kritizuje i chválí

Část opozice na projevu premiéra Andreje Babiše (ANO) ocenila poděkování občanům, uznání chyb vlády nebo výzvy k očkování. Postrádala naopak plán do budoucnosti nebo odsouzení dezinformací. Zástupci opozičních stran to sdělili ČTK nebo uvedli na twitteru. Předtočený projev premiéra byl odvysílán v pátek večer. "Je dobře, že premiér tentokrát nikoho neobviňoval a nevyčítal, ale zmínil dopady opatření na občany," uvedl na twitteru předseda ODS Petr Fiala. "Nekonfrontační tón a poděkování lidem byly určitě na místě, postrádal jsem jasný plán a výhled, jak bude vláda v tomto roce postupovat při překonávání důsledků pandemie," dodal.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na Babišově projevu ocenila poděkování občanům a zdravotníkům, líbila se jí také výzva k očkování. Zásadně podle ní projevu premiéra chybělo jednoznačné odsouzení dezinformací, vyvození osobní zodpovědnosti za nezvládnutí epidemie a upřímnost, napsala na svém twitterovém účtu . Podle předsedy SPD Tomia Okamury premiér v projevu sdělil velké množství nepravdivých informací. Největší krizi podle něj nepřinesla pandemie, ale chaotická podzimní vládní opatření. Okamura také odmítl, že si Česko může dovolit další miliardové dluhy.

Podle Babiše začíná rok 2021 neutěšeně, epidemii se zatím zkrotit nepodařilo

Rok 2021 začíná podle premiéra Andreje Babiše (ANO) neutěšeně, Česku se zatím nepodařilo zkrotit epidemii koronaviru. Jak uved v novoročním projevu, pandemie covidu podle něj ukázala, jak jsme přes veškeré moderní technologie zranitelní a že samozřejmý způsob života tak samozřejmý být nemusí. Ukázala ale také lidskou solidaritu. Záblesk naděje vidí předseda vlády ve vakcíně, cesta k proočkovanosti je ale dlouhá, uvedl s výzvou k zachovávání ostražitosti. Finanční ztráty související s epidemií podle Babiše Česko dožene, nenahraditelné jsou ztracené životy. Vláda podle Babiše musela reagovat rychle, dělala chyby, ale také se poučila. Ve zhruba desetiminutovém novoročním projevu se omluvil živnostníkům za zavření podniků. "Je mi to líto a omlouvám se, ale volili jsme mezi špatným a horším a v této situaci lidské zdraví a životy musely dostat přednost. Prostě ten rok byl neskutečně smutný, těžký a depresivní," uvedl.