Rozhlasoví symfonici zahráli v Rudolfinu benefiční koncert pro Ukrajinu

Skladby ukrajinských a českých autorů v pondělí večer rozezněly vyprodanou Dvořákovu síň pražského Rudolfina. Pod taktovkou dirigenta Petra Popelky tam hudebníci Symfonického orchestru Českého rozhlasu zahráli na benefičním koncertu pro Ukrajinu. Zakoupením vstupenek ho podpořili hosté v sále, na „solidární vlně“ byli také posluchači stanic Českého rozhlasu i řady zahraničních rozhlasů sdružených do Evropské vysílací unie. Během večera se vybralo celkem přes 2,9 milionu korun, které putují na konto Člověka v tísni pro Ukrajinu.

Večera se osobně zúčastnili mimo jiné velvyslanec Ukrajiny v ČR Jevhen Perebyjnis, ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek a ukrajinský hudebník Taras Vološčuk. Program otevřela národní hymna obou států v podání Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu. Večer pak uzavřel orchestr Devátou Symfonií Z Nového světa Antonína Dvořáka.

Koncert živě vysílaly stanice Český rozhlas Dvojka, Vltava a D-dur a také Rumunský a Lotyšský rozhlas. Záznam koncertu SOČR svým posluchačům nabídne i Ukrajinský Švédský, Řecký a Kanadský rozhlas.