Rozvědky: Česku hrozí kvůli obecné nespokojenosti extremismus

V Česku údajně hrozí, že extremistické názory radikálů převezmou běžné politické strany, aby neztratily voliče nespokojené se stavem společnosti. Vleklá ekonomická krize také může přivést extremisty k terorismu. Vyplývá to z výročních zpráv Bezpečnostní informační služby (BIS) a Vojenského zpravodajství (VZ) za rok 2012. Zpravodajci také zaznamenali sílící vliv špionů z Ruska a Číny. Podle BIS v Česku hrozí zejména přesunutí extremistických názorů od pravicových a levicových radikálních hnutí, která prý ztrácí na síle, ke standardním stranám zejména na komunální úrovni. Strany by se podle zpravodajců mohly radikalizovat kvůli obavě, že ztratí voliče, kteří nemají důvěru k demokratickým principům. Příčinou je prý ekonomická krize, úsporná opatření vlády a různé korupční kauzy. Obyvatelé jsou podle BIS frustrovaní a mají pocit bezmoci, čehož mohou využít různá uskupení.

Ekonomickou krizi jako možnou příčinu radikalizace některých lidí vnímá také VZ, podle kterého "není vyloučen ani vzestup rizika souvisejícího s hrozbou terorismu". Zpravodajci se podle zprávy snaží odhalovat pokusy radikálů proniknout mezi vojáky a uchazeče prověřuje. Extremisté mají podle nich hlavně zájem o speciální výcvik, někteří se také stali členy aktivních záloh vojska. Co se týče organizovaného zločinu ve státní správě, BIS zaznamenala časté ovlivňování úředníků s cílem zbohatnout na veřejných zakázkách. Ceny projektů byly prý často nadhodnocené. Dokazuje to údajně posilující vazby mezi podnikateli a úředníky.

BIS se zaměřila také na islamisty a zaznamenala debaty muslimské komunity o zavedení islámského práva, zatím hlavně na internetu. V zahraničí je prý úsilí silnější. Podle zpravodajců ale nelze kvůli prosazování myšlenek islamismu vyloučit radikalizaci některých jedinců. Obě zpravodajské služby se shodují v tom, že Česko může být terčem teroristického útoku. Důvodem je zejména jeho spojenectví s USA a Izraelem, členství v EU a NATO a účast na vojenských zahraničních misích.

Autor: Jan Charvát