Rusko se podle Zelenského nechce zastavit na Ukrajině, poděkoval ČR za pomoc

Ruský vpád na Ukrajinu je pouze prvním krokem, který potřebuje vedení Ruska, aby si otevřelo cestu k dalším státům. V zemi se odehrává bitva o budoucnost Evropy. V dnešním videoprojevu ke Sněmovně a k Senátu to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Českému lidu a státu poděkoval za vřelé přijetí ukrajinských uprchlíků. Zároveň zmínil, že Česko Ukrajině pomohlo významnými zbraněmi tehdy, když byly nejvíce zapotřebí. Prezident v projevu několikrát použil výrok "Jsme s vámi, buďte s námi," kterým se Český rozhlas v roce 1968 obracel k české veřejnosti.

"My si uvědomujeme, že nebojujete jenom za svoji územní celistvost, za svoji svobodu a za svoji nezávislost, ale že bojujete za celý civilizovaný a svobodný svět," prohlásil před vystoupením Volodymyra Zelenského předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Slíbil, že Česko bude Ukrajinu nadále podporovat nejen slovy, ale i činy. Jako příklad uvedl humanitární pomoc ukrajinským uprchlíkům a finanční pomoc na nákup zbraní pro Ukrajinu. Poděkoval za ni vládě i českým obyvatelům. Češi podle Vystrčila s ohledem na nacistickou okupaci po roce 1938 a sovětskou okupaci po roce 1968 velmi dobře rozumí tomu, co lidé na Ukrajině prožívají.

Rusko se dopouští na Ukrajině státního terorismu, prohlásila před on-line vystoupením ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského před poslanci a senátory předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Zelenského označila za hrdinu. Konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem je podle Pekarové Adamové bojem mezi svobodou a zvůlí, mezi civilizací a barbarstvím a mezi pravdou a lží. Nejedná se podle ní o běžnou válku.

Premiér Petr Fiala (ODS) připomenul před projevem Zelenského v českém Parlamentu oběti dvou Čechů, kteří zemřeli na Ukrajině jako dobrovolníci. Je třeba, aby si celá EU byla schopna uvědomit, že Ukrajina nebojuje jen za sebe, ale o demokracii, svobodu, práva a nezávislost, dodal Fiala.