Schůzku prezidenta s europoslanci doprovodila roztržka

Páteční schůzku prezidenta Václava Klause s europoslanci doprovodila podle Hradu ostrá diplomatická roztržka kvůli názorům hlavy státu na EU. Vedoucí Klausovy kanceláře Jiří Weigl novinářům řekl, že šéf frakce evropských zelených Daniel Cohn-Bendit pojal jednání jako "velkou provokaci". Europoslanec prohlásil, že Klaus se choval jako paranoik. Předseda Evropského parlamentu a šéf delegace Hans-Gert Pöttering však soudí, že schůzka na Hradě se odehrála poměrně standardně. Hrad má jiný názor. "Pan Cohn-Bendit zřejmě pojal svoji návštěvu na Pražském hradě i informování o ní jako velkou provokaci a tímto způsobem i při jednání s prezidentem republiky vystupoval. A musím skutečně říct, že takový tón a styl jednání s hlavou našeho státu v těchto prostorách nezazněl po desetiletí. Je to politováníhodné," řekl Weigl.

"Atmosféra byla naprosto chladná. (Klaus) odpovídal jen ve smyslu, že regulace jsou nesmyslné a že evropská ústava a všechno ostatní evropské je šílenost," řekl zase serveru Aktuálně.cz Cohn-Bendit. Podle on-line deníku dodal, že Klaus se choval jako paranoik. "Cohn-Bendit je známý provokatér, revolucionář, já s ním nesouhlasím absolutně v ničem. Chápu, že může někoho svým stylem chování, který překračuje často meze slušnosti, někoho vyprovokovat. Z druhé strany si myslím, že Cohn-Bendita nemá cenu brát vážně, on reprezentuje jen 40 poslanců v sedmsetpadesátičlenném tělese Evropského parlamentu. On prostě byl na barikádách v tom osmašedesátém a dodnes z nich pořádně neslezl," reagoval na hradní přestřelku na dotaz ČTK vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS).

Delegace EP přinesla prezidentovi jako dárek vlaječku Evropské unie a navrhla mu ji na Hradě vyvěsit, což Klaus od svého nástupu do funkce odmítá. Pöttering k setkání europoslanců s prezidentem řekl ČTK, schůzka se odehrála v poměrně standardním duchu, jejíž účastníci se rozešli s konstatováním, že je nutné během blížícího se českého předsednictví spolupracovat. Pöttering hned poté dodal, že osobně důvěřuje premiérovi Mirku Topolánkovi a je přesvědčen, že předsednictví bude úspěšné.

Autor: Peter Gabaľ