Šéf evropských federalistů: Federální uspořádání je nadějí pro EU

Nadějí pro budoucí Evropskou unii je její federální uspořádání podle švýcarského modelu, míní předseda Unie evropských federalistů Jo Leinen. Unie podle něj potřebuje kromě existujícího společného trhu a měny také společnou ekonomickou a sociální politiku a v určité míře i daňovou politiku. Leinen to uvedl v pátek v Praze na konferenci evropských federalistů. "Federalismus je pro Evropu nadějí. Nechceme centralizovaný systém řízení, ale uvědomujeme si také, s jakými potížemi se potýká systém, který je založený na spolupráci nezávislých států. Příkladem je Organizace spojených národů," řekl Leinen, německý sociální demokrat a místopředseda výboru pro ústavní záležitosti Evropského parlamentu.

Připravovanou evropskou ústavní smlouvu označil za dokument, který skýtá jedinečnou příležitost udělat krok do společného ekonomického k politickému seskupení. Evropská ústava by podle Leinena měla v prvé řadě odpovídat potřebám občanů, teprve v druhém sledu požadavkům států. Leinen byl spoluautorem projektu Konventu EU, který návrh euroústavy připravil.

Poslanec a lídr evropské kandidátky ČSSD Libor Rouček se označil také za federalistu. Podle něj ale evropská ústava musí být kompromisem mezi federalisty a euroskeptiky, aby mohla být ve všech členských státech přijata. "I když jsme eurooptimisté, měli bychom být také eurorealisty," uvedl na konferenci. Připomněl, že se proti ústavě v Česku vymezuje jak ODS, tak KSČM.

Čeští evropští federalisté v čele se senátorem Danielem Kroupou se podobně jako Leinen postavili proti výrokům prezidenta a čestného předsedy ODS Václava Klause, který varoval před nebezpečím unifikovaného evropského superstátu a zánikem národních celků. Podle federalistů byly právě uzavřené národní státy ve 20. století zdrojem válek a totalitních režimů. "Postup evropské integrace neznamená ohrožení, ale posílení demokracie a svobody," uvedli.

Konference Evropských federalistů pokračuje o víkendu debatou o přínosu evropské ústavy pro občany zemí EU a o tom, zda přinese výhody spíše velkým či malým národům. Konference se koná necelý měsíc před plánovaným schvalováním euroústavy. Státy unie se ale zatím nevypořádaly se všemi požadavky na text ústavní smlouvy. Není proto jasné, zda se červnový termín schvalování dodrží.