Senát zamítl první část zdravotní reformy, rozhodnou poslanci

Senát podle očekávání zamítl první část zdravotní reformy. O vládní novele o veřejném zdravotním pojištění, která umožní stanovit základní a nadstandardní péči a zvyšuje poplatek za pobyt v nemocnici ze 60 na 100 korun za den, nyní rozhodnou poslanci. Hlasy koalice mohou veto horní komory zvrátit. Opozice ohlásila, že se kvůli obsahu novely obrátí na Ústavní soud. "Navržená úprava je pro pojištěnce pozitivní," přesvědčoval senátory ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Rozdělením péče se podle něho její standard nesníží a předloha není v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Standard podle Hegera bude péče, kterou pacient potřebuje. "Kdo si nebude chtít připlatit, tak si nepřiplatí. Nedostane zhoršenou péči," zdůraznil ministr. Nejde o rozdělení péče na tu pro bohaté a na tu pro chudé, dodal.

Sociálnědemokratičtí senátoři, kteří mnohahodinovou debatu ovládli, byli ale opačného názoru. "Největší jistotou pacienta bude, že po reformách bude platit jako mourovatý," uvedl například Vladimír Dryml. Někteří senátoři ČSSD poukazovali i na údajný rozpor normy s ústavou. Kritika neminula ani zvýšení poplatku za hospitalizaci. Ani koaličním senátorům se však některá ustanovení novely nelíbila. Luděk Sefzig (ODS) označil za neadekvátní milionovou pokutu, kterou bude moci dát zdravotní pojišťovna za to, že zdravotnické zařízení nevybere od pacienta třicetikorunový regulační poplatek.

Definice standardu a nadstandardu zatím není stanovena. Odborníci nejprve určí výkony, ke kterým je ekonomicky náročnější varianta. Pokud by si pacient vybral nadstandard, zaplatí rozdíl mezi ním a standardem. Pacienti by měli podle novely platit v lékárnách 30 korun za celý recept, nikoliv za položku na receptu. Léky do 50 korun by ale nebyly hrazeny z veřejného pojištění, lidé je budou platit ze svého.

Autor: Ivo Prokop