Senátoři v otevřeném dopise odmítají likvidaci ruského Memorialu

Víc než polovina senátorů vyjádřila v otevřeném dopise zásadní nesouhlas s návrhem na likvidaci ruské nevládní organizace Memorial. Svůj podpis připojila také předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP O9) a zahájila sběr podpisů v dolní parlamentní komoře. ČTK to sdělilo tiskové oddělení Senátu.

Rozpuštění historického a lidskoprávního sdružení Memorial žádá ruská prokuratura, správní řízení se vede u ruského Nejvyššího soudu. Prokuratura jako důvod pro rozpuštění podle Memorialu uvedla, že organizace soustavně porušuje zákon o takzvaných zahraničních agentech, který Rusko přijalo v roce 2012 a postupně ho rozšířilo z nevládních organizací na nezávislá média i jednotlivce, kteří přijímají finance ze zahraničí a podle úřadů vyvíjejí politickou činnost. Uskupení označilo postup úřadů za nezákonný a chce se proti němu odvolat.

Memorial za víc než 30 let své existence zveřejnil jména více než tří milionů obětí represí sovětského totalitního režimu včetně tisíců Čechů, uvedli senátoři v dopise. Poukázali na výsledky spolupráce Memorialu s českým Ústavem pro studium totalitních režimů (ÚSTR), mimo jiné vznik databáze perzekvovaných Čechoslováků na území bývalého Sovětského svazu. Senátoři také ocenili to, že Memorial zveřejňuje jména politických vězňů v dnešním Rusku a informace o porušování lidských práv v ruských věznicích.