Síkela: V zásobnících je miliarda metrů krychlových plynu, 30 procent kapacit

Zásobníky plynu v České republice jsou naplněny z 30 procent, což je k 1. květnu historické maximum. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Množství plynu v zásobách ke dnešku překročilo miliardu metrů krychlových. Ke konci měsíce by chtěl Síkela, aby byla plná polovina kapacity. Splní se tak podle něj plán, že zásobníky budou před topnou sezonou naplněné nejméně z 80 procent, jak nařídil mimořádným opatřením.

Ministr také uvedl, že připravuje návrh zákona, podle kterého obchodníci, kteří nenaplní pronajaté kapacity zásobníků plynu, o ně přijdou, aby je mohl naplnit někdo jiný. Legislativní změnu chce Síkela předložit do konce května. Ve stejném termínu plánuje Sněmovně předložit změnu zákona, která by umožnila kvůli inflaci a růstu cen energií zavedení speciálního tarifu pro sociálně slabé domácnosti, případně některé provozy.

Stát nakoupil na pokyn vlády také poprvé plyn pro státní hmotné rezervy. Síkela nechtěl uvést, kolik ho pořídil. Řekl, že půjde o desítky až stovky milionů metrů krychlových, které budou určeny jako "poslední rezerva" pro domácnosti a kritickou infrastrukturu. Domácnosti a nemocnice by podle něj ale měly být dostatečně zásobeny i jen ze zásob povinně nakoupených obchodníky.