Skóre PES stouplo na 71 bodů, koronavirus má předseda Poslanecké sněmovny Vondráček

Rizikové skóre PES stouplo o pět bodů zpátky na 71 bodů, kde bylo v neděli a v pondělí. Může za to zhoršení průměrné pozitivity testů za sedm dnů. Body odpovídají čtvrtému stupni rizik. V nejhorším, pátém stupni je už šest krajů, ve třetím jen Praha. Šíření koronaviru v Česku zrychluje. V úterý testy prokázaly dalších 7889 případů, což byl nejvyšší denní nárůst od 12. listopadu. Z téměř 30.000 testů bylo pozitivních 27 procent. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Rizikové skóre PES při započtení antigenních testů zůstává na 61 bodech. Ve čtvrtém stupni rizik je pátý den. V úterý bylo antigenních testů 10.092.

V Česku s covidem zemřelo od března 9882 lidí, v úterý do statistik přibylo 54 úmrtí. V současné době se podle dat ministerstva zdravotnictví nákaza šíří nejvíce na Kroměřížsku. Následuje Chrudimsko, Havlíčkobrodsko a Rychnovsko.

Pozitivní test na koronavirus měl předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Na twitteru napsal, že průběh nemoci je u něj mírný. "Vždycky jsem byl pozitivní, teď na to mám dokonce papír... Naštěstí průběh nemoci je mírný. Opatrujte se!!!" napsal Vondráček. S nemocí covid-19 se dosud potýkali vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček, ministr zemědělství Miroslav Toman (oba ČSSD) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).