Slavné české bitvy podle Oprásků sčeskí historje

Zdroj: JAZ / Galerie Villa Pellé

Na Bílou horu vedla před legendární bitvou v roce 1620 lanovka. S tímto překvapivým objevem přišel autor komiksových Oprásků sčeskí historje, který se skrývá pod jménem Jaz. Svůj ironický pohled na slavné české bitvy představuje v pražské Ville Pellé.

Jaz,  foto: Tomáš Vodňanský,  archiv ČRo

"Tady byla horní stanice lanovky, ze které se zachoval jen jeden základový pilíř, a to ještě ne kompletní, který byl potom přepracován na památník. Bohužel více se již nezachovalo," vysvětluje u hromady kamení na louce za Letohrádkem Hvězda Jaz. Sám přitom odmítá prozradit svou identitu. Vystupuje v královské masce Zmikunda Lucemburského, jehož považuje za jednoho z největších českých panovníků.

Svůj trochu posměšný a ironický pohled na české dějiny, okořeněný svéráznou češtinou plnou chyb a nesmyslů, představil poprvé v roce 2012. Od té doby vydává pravidelně komiksy, ve kterých si poněkud střílí z vážné historie. Jeho Opráski se staly doslova hitem internetu a vycházejí i v knižní podobě. Vystavilo je také Národní muzeum v Praze a jejich autor za ně dostal Křišťálovou lupu. I když jeho výklad dějin působí na první pohled směšně, vychází z důkladné znalosti historie.

Zdroj: JAZ / Galerie Villa Pellé

Kolem mnoha historických událostí si podle Jaze vytváříme řadu mýtů: "Já si nemyslím, že bych nějak programově chtěl mýty bořit. Co mne na tom zajímá, je na ně poukazovat. Někdy je dobré říct nebo naznačit, že některá událost, postava atd. byla ve skutečnosti trochu jiná, než jak se to v obecném povědomí traduje."

A právě tak se dívá i na bitvu na Bílé hoře, která se po staletí stala neuralgickým bodem našich dějin. Porážka českých stavů 8. listopadu roku 1620 znamenala konec samostatnosti českého státu a nástup Habsburků. Letos si připomeneme 400. výročí této události. Jas má ovšem i na tuto bitvu svůj originální pohled. Představil ji jako play-off mezi českými stavy a císařem. Uprostřed galerie také postavil maketu Bílé hory s lyžařským vlekem a na její vrchol umístil papírové vojáčky, které návštěvníci mohou sestřelovat speciálním dělem.

Zdroj: JAZ / Galerie Villa Pellé

"Samozřejmě na ten skutečný popis situace se lepí různé historky typu udatných Moravanů, kteří bojovali do posledního muže u zdí Letohrádku Hvězda, což úplně tak nebylo. Prostě je to tak, že každý chce buďto zvětšit to své slavné vítězství nebo umenšit porážku a svést to pokud možno někoho jiného."

"Nechtěli jsme dělat výstavu, která bude vyloženě edukativní, ale mne spíš bavil ten ironizující pohled na minulost i současnost, která je tady ztvárněná. Tím vlastně se Jaz proslavil, svou erudovaností a zároveň nadhledem," vysvětluje ředitelka galerie ve Ville Pellé Vladana Rýdlová. Výstava Slavné české bitvy, která je podle Jaze určena pro celou rodinu, bude přístupná až do 23. srpna.