Sněmovna schválila kompenzace za DPH, sejde se opět v úterý

Poslanci v pátek schválili kompenzace, které mají zmírnit dopady změn v dani z přidané hodnoty na sociálně slabší. Sněmovna mimo jiné přijala i novely svého a senátního jednacího řádu, část dne ji ale opět zaměstnávaly procedurální spory hlavně mezi ODS a koalicí. Některé zákony tak projednat nestačila, hlasovat by o nich mohla po víkendu.

Dolní komora se má sejít znovu již v úterý odpoledne, kdy by se mělo na žádost klubu ODS jednat o tom, jak vláda vybírá lidi do orgánů Evropské unie. Předpokládá se, že poslanci by v úterý mohli rovněž schvalovat zákon, který by umožnil vyhlásit na českém území nové typy chráněných území Natura.

Nelze zcela vyloučit, že na pořad přijdou i další zákony, které zatím nestihli poslanci projednat, například o nájemném. Druhá možnost je, že sněmovna se kvůli schvalování zákonů sejde ještě v úterý 9. března. Vše se bude zřejmě odvíjet od toho, kolik toho poslanci stihnou už v nadcházející úterý.

Současnou schůzi zatím provázejí časté spory, věcné i procedurální. Například ve středu sněmovnu skoro celý den zaměstnávala aféra s hlasováním za nepřítomného poslance Petra Kotta. Viníka se vypátrat nepodařilo, případ provázelo vzájemné obviňování ODS a ČSSD z toho, komu kauza víc poslouží.

Asi nejsledovanějším bodem pátečního jednání byly kompenzace za změny v DPH. V praxi by měly znamenat, že rodičovský příspěvek od 1. května vzroste o tisíc korun měsíčně a k 1. červnu získají jednorázový dětský příspěvek 2000 korun na každé dítě všichni, kteří na to mají nárok. Důchodci získají k 1. červnu jednorázový mimořádný důchod ve výši 1000 Kč. Změny ale musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Totéž čeká schválené novely jednacího řádu. Měly by mimo jiné umožnit poslancům efektivní a systematickou kontrolu jednání vlády o unijních návrzích a dokumentech v Radě EU.