Sněmovna zamítla lidovecký návrh zákona o podpoře rodiny

Zvláštní zákon, v němž by se stát zavázal k obecné podpoře rodiny, Česká republika zatím mít nebude. Poslanci ve středu zamítli lidovecký návrh takové normy, nezabránil tomu ani apel jednoho z autorů předlohy Josefa Janečka. "Česká společnost je nemocná, protože se nestará o svou základní jednotku, tedy rodinu," prohlásil. Kritici návrhu vytkli, že je příliš nekonkrétní a kromě obecných deklarací o podpoře rodiny nic nepřináší. Například Hana Orgoníková (ČSSD) a Jiřina Fialová (KSČM) mu také vytkly, že počítá s podporou rodin, kterou tvoří manželé a děti, zapomíná ale na nesezdané páry či třeba neúplné rodiny.

Janeček upozornil na klesající porodnost a neradostné demografické vyhlídky. "Často velmi plamenně hovoříme o národních zájmech. Já se domnívám, že prvním a základním národním zájmem českého národa je zájem, aby nevymřel," řekl. Zákon podle něj může posloužit jako odrazový můstek k diskusi na toto téma. Janeček se domnívá, že současná ekonomická pravidla úplné rodiny například v nároku na sociální dávky spíš znevýhodňují. Politici se podle něj snaží myslet na kdekoho a kdeco od sportu až po průmysl, na rodinu ale zapomínají. Návrh zákona i proto počítal s tím, že ministerstvo práce připraví návrh koncepce státní podpory rodin a jednou za dva roky předloží vládě a parlamentu zprávu o rodině.

Orgoníková v rozpravě mimo jiné upozornila, že kabinet připravuje vlastní návrh zákona o podpoře rodiny. Vláda také lidoveckou předlohu odmítla. "(Poslanecký návrh) deklaruje, že rodina má nárok na podporu ze strany společnosti a státu bez toho, aby definoval, co je konkrétním obsahem tohoto nároku, jakým způsobem jej lze uplatňovat a u jakého subjektu," uvedl kabinet ve svém stanovisku.