Sněmovnu čeká schvalování zákoníku práce a neziskových nemocnic

Sněmovnu tento týden čeká schvalování nového zákoníku práce a zákona o neziskových nemocnicích. Zatím se zdá, že obě normy by mohli společně prosadit sociální demokraté a komunisté, kteří mají v dolní komoře většinu. Schůze pokračuje v úterý odpoledne, schvalování zákonů se ale očekává až ve středu.

Před závěrečným hlasováním jsou i některé další sledované normy, například novela zákona o péči o zdraví lidu. V ní jde mimo jiné o to, zda zákon nařídí pojišťovnám, aby s nemocnicemi uzavřely smlouvy na dobu neurčitou, a zda posílí roli České lékařské komory při vyjednávání o cenách péče. Lze předpokládat, že projednávání této novely i zákona o neziskových nemocnicích budou opět provázet spory levice a ministra zdravotnictví Davida Ratha s občanskými demokraty a lidovci.

Asociace 160 nemocnic je pro neziskové nemocnice, zákon odmítá

Asociace českých a moravských nemocnic podporuje zřízení neziskových nemocnic v Česku. S navrhovaným zákonem, který prosazuje ministr David Rath, ale nesouhlasí. ČTK to sdělili zástupci asociace. O normě, která vzbuzuje rozporuplné reakce, by měla tento týden hlasovat sněmovna. Proti předloze jsou hejtmani, kteří chtějí připravit vlastní návrh. Nesouhlasí s ní ani ODS. Podporují ji ČSSD a KSČM. Asociace sdružuje asi 160 převážně menších nemocnic. Podle svého prohlášení nepodporuje zákon "v podobě připravené fankluby Davida Ratha, která je neživotná a může sloužit jen jako nástroj k ovládnutí zdravotnictví jeho zájmovou skupinou".

Podle návrhu by se na neziskové nemocnice mělo změnit asi 140 ze dvou stovek nemocnic. Další zařízení by se mohla do roku 2008 rozhodnout, zda se z nich "neziskovky" stanou. Pokud by se nepřeměnila, zdravotní pojišťovny by jim proplácely jen akutní péči. Ostatní výkony a ošetření by si museli pacienti hradit sami. Podle odpůrců normy by tak nemocnicím hrozil zánik. Podle ministra Ratha má zákon naopak zajistit lidem dostupnou péči a má zabránit privatizaci nemocnic.

Proti asociaci menších nemocnic se minulý týden postavily lékařské odbory. Ve svém tiskovém prohlášení uvedly, že asociace nevyjadřuje vůli zaměstnanců nemocnic. Zástupci asociace ale zdůraznili, že jejich uskupení jedná pouze za členské nemocnice. "Pro nemocnice jako kterékoli jiné firmy jsou na prvém místě zájmy a spokojenost jejich zákazníků - pacientů," dodali.