Špidla předá Grossovi Úřad vlády i klíč od korunovačních klenot

Dosluhující premiér Vladimír Špidla předá v nejbližších dnech svému nástupci ve Strakově akademii Stanislavu Grossovi agendu ministerského předsedy, uvolní mu kancelář na Úřadu vlády i nedalekou Kramářovu vilu. Nejmladší předseda vlády v historii země se stane i novým majitelem jednoho ze sedmi klíčů od trezoru v chrámu svatého Víta, kde jsou korunovační klenoty.

Dalších šest klíčů od nejvzácnějšího pokladu české historie mají v úschově prezident, pražský arcibiskup, předsedové obou komor parlamentu, děkan Metropolitní kapituly u svatého Víta a pražský primátor. Naposledy se všichni majitelé klíčů nebo jejich zástupci sešli u trezoru loni v létě, když byla svatováclavská koruna, žezlo, jablko, kříž a meč vystaveny za obrovského zájmu veřejnosti na Pražském hradě.

Odcházející premiér podle svých spolupracovníků stále dochází na Úřad vlády a chystá se na předání funkce. V programu má ještě několik rozhovorů s novináři i pracovní schůzky. V pondělí Špidlu i členy jeho vlády přijme v pražském Belvederu prezident Václav Klaus. Špidlův kabinet bude zemi spravovat do chvíle, než prezident oficiálně jmenuje nové ministry. Poté si chce Špidla vybrat dovolenou. Chystá se vyrazit do jižních Čech a na Šumavu. Bude se také připravovat na svoji novou funkci evropského komisaře, do níž nastoupí v listopadu. Špidla slíbil, že se zlepší v angličtině, plánuje také trénink na podzimní maraton.

Ve Strakově akademii již sice delší dobu vědí, že jejich novým šéfem se stane Gross, s napětím ale čekají, jaké si přivede spolupracovníky - zejména na funkci vedoucího Úřadu vlády, šéfa premiérské kanceláře či mluvčího vlády. Zřejmě to budou dosavadní blízcí spolupracovníci nastupujícího premiéra - mluví se o Zdeňku Šarapatkovi, Richardovi Dolejším a dalších. Úřad vlády zaměstnává přes 500 lidí. Každý předseda vlády si s sebou přivádí nejbližší spolupracovníky a poradce. Změny se dají očekávat i ve funkcích šéfů klíčových odborů, zatímco běžní úředníci zůstávají bez ohledu na to, kdo je zrovna premiérem.